Γυμνάσιο Χανίων

Περιβαλλοντικό πρόγραμμα 7ου Γυμνασίου Χανίων

με θέμα « Τα πέτρινα γεφύρια της Κρήτης »  2014-2015

 

Γεφύρι από τον Νομό Χανίων

 

SONY DSC                                      

                                               ΓΕΦΥΡΙ   ΤΟΥ   ΜΥΓΙΑ   ( ΣΤΑ  ΜΟΥΣΑΔΙΑΝΑ )

“Το γεφύρι αυτό κτίσθηκε στην τοποθεσία Μουσαδιανά (Μεσονήσι) στα σύνορα των χωριών Κολένι Καμάρα, Λυριδιανών, Φαλελιανών, Κοτσιανών και Κωσταδιανών εξυπηρετώντας ταυτόχρονα τις ανάγκες κατοίκων της περιοχής, αλλά ως καρόδρομος της εποχής για όσους πηγαινοερχόταν στα Χανιά από τα χωριά της επαρχίας Κισάμου και μερικών άλλων χωριών του Σελίνου”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Χρήστος Τσοντάκης για να συνεχίσει: “ Ο Πολιτιστικός Σύλλογος κάνει πράξεις τις δεσμεύσεις του στις οποίες έχει υποσχεθεί. Σήμερα, λοιπόν, αξιοποίησε, μια από τις ποιο παραδοσιακές πετρόκτιστες αλλά και αρχιτεκτονικά δομημένες γέφυρες  της περιοχής. “Η Δημιουργία”, συνεχίζει την προσπάθεια της στο να προβάλει ιστορικά μνημεία της περιοχής γιατί πιστεύει ότι ο πολιτισμός και η παράδοση είναι το ζωντανό κύτταρο κάθε περιοχής. Ο Σύλλογος μας θέλοντας ακόμα να δώσει έμφαση και προβολή στον εναλλακτικό τουρισμό έχει καταρτίσει ένα πλάνο περιπατητικών διαδρομών και ανάδειξη αυτών το οποίο ονομάσαμε «Κύκλος» και ξεκινά από τον κόμβο Νοπηγίων της εθνικής οδού, την αρχαία Μήθυμνα και κάνει όλο τον «κύκλο» των χωριών απ’ όπου αποτελείται ο Σύλλογος. Μέσα σε αυτή τη δραστηριότητα εντάσσεται και το γεφύρι των Μουσαδιανών, το οποίο θα το αναδείξουμε και θα το κάνουμε περιπατητικό δρόμο. Μετά τον καθαρισμό του θα πανηγυρίσουμε την επιτυχία μας μ’ ένα πλούσιο τραπέζι που έχουν επιμεληθεί νοικοκυρές της περιοχής”.

.                                       

                                              ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΕΦΥΡΙ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΙΑΣ

 

 

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRP7zwWkODNTWZtL-SS20S9SgLaQdJhaioDepUEofq7ghwU46Ho

 

Δεύτερο Γεφύρι Στο Φαράγγι Της Σαμαριάς

Πέτρινο μονότοξο γεφύρι το οποίο συναντάμε μέσα στο φαράγγι της Σαμαριάς, μετά την εκκλησία της Οσίας Μαρίας από την οποία έχει πάρει και το ονομά της φαράγγι. Δυστυχώς το γεφύρι είναι εγκατελειμένο και σε πολύ κακή κατάσταση.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΓΕΦΥΡΙ   ΛΑΧΑΝΑ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ

 

http://www.dpgr.gr/usergalleries/albums/userpics/16131/normal_%C5%EA%E4%F1%EF%EC%DE_%F4%EF%F5_%C5%CF%D3_%C7%F1%E1%EA%EB%E5%DF%EF%F5_%F3%F4%EF_%F6%E1%F1%DC%E3%E3%E9_%D1%DF%F7%F4%E7_5-4-2009_057.jpg

 


  Στο χωριό Έξω Μουλιανά Σητείας στη συμβολή δυο ποταμών βρίσκεται η γέφυρα του Λαχανά από την οποία ξεκινά η διαδρομή μέσα από το κατάφυτο φαράγγι που καταλήγει στους καταρράκτες του Ρίχτη στο κρητικό πέλαγος, μια θαυμάσια διαδρομή δυο ωρών κάτω από τον ίσκιο πλατάνων, αγριοσυκιών, καρυδιών και άλλων δέντρων με συνεχή ροή νερού όλον τον χρόνο.     Το τοξωτό γεφύρι στην τοποθεσία Λαχανά που βρίσκονταν τα περισσότερα περιβόλια του χωριού προκαλεί και σήμερα τον θαυμασμό για την αρτιότητα της κατασκευής και την αρχιτεκτονική του.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΣΤΡΑΚΙΑΝΗ  ΚΑΜΑΡΑ  -  ΗΡΑΚΛΕΙΟ

            http://img.geocaching.com/cache/large/a8f1d17e-68c2-47ab-b2fc-1025be425ac2.jpg?rnd=0.02965951

 

η Αστρακιανή Καμάρα, ένα περίτεχνο, πέτρινο, τοξωτό γεφύρι του 16ου αιώνα, στο δρόμο που ενώνει τους Αστρακούς με το Σγουροκεφάλι. Ο δρόμος αυτός προσφέρει πρόσβαση στην κρύπτη με αυτοκίνητο επίσης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το φαράγγι του  Ρίχτη

http://farm4.static.flickr.com/3740/9065627947_d4b4e2e2c2_o.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το φαράγγι του  Ρίχτη  είναι στο Νομό Λασιθίου στην  βόρεια  πλευρά, ανάμεσα  στον    Αγ. Νικόλαο και στη Σητεία. Ξεκινάει  έξω  από  το  χωριό  Εξω  Μουλιανά και  καταλήγει στην ομώνυμη  παραλία  του  Ρίχτη  ανατολικά από το χωριό Καλαβρό .

Συνολικό μήκος περίπου 3 χιλιομέτρων.

Ένα πέτρινο  μονότοξο  γεφύρι του 19ου αιώνα  ,το γεφύρι του Λαχανά, το συναντάς στην είσοδο του φαραγγιού του  Ριχτη  που στο σημείο εκείνο συνέδεε  τη μια όχθη του ποταμού με  την άλλη και  εξυπηρετούσε  αυτούς  που ήθελαν  να  διαβούν  στην  άλλη  πλευρά.

Εκεί διαδραματίστηκε και μια τραγωδία κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών Ελλάδας  - Τουρκίας όταν λέγεται ότι οι Χριστιανοί  σκότωσαν τους Τούρκους της περιοχής οι οποίοι προσπαθούσαν να κατέβουν στην Σητεία, για να φύγουν με καράβια για την Τουρκία.

Το γεφύρι θυμίζει τα περίτεχνα γεφύρια  της  Ηπείρου σε μικρότερη όμως κλίμακα αλλά αρκετά εντυπωσιακό και αυτό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εργασία από την μαθήτρια Μπασούνα Εμμανουέλα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εργασία από την μαθήτρια Μαυριγιαννάκη Ελεάννα

 

 

                                                                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ