ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ Το μεγαλύτερο μέρος του νομού (63%) είναι ορεινό. Τα 19% είναι ημιορεινά και τα υπόλοιπα 18% είναι πεδινά, στη βόρεια παραλιακή έκταση. Στα νότια του νομού εκτείνεται ο ορεινός όγκος των Λευκών ορέων (ή Μαδάρες) με ψηλότερη κορυφή τις Πάχνες (2.453 μ.). Έχει απότομες χαράδρες, φαράγγια και μεγάλα σπήλαια. Άλλες οροσειρές αποτελούν τα όρη Κισσάμου, τα όρη της νότιας επαρχίας Σελίνου, ο Γεροσκίνος και ο Όνυχας, που σχηματίζουν τις δύο βορινές στενόμακρες χερσονήσους της Γραμβούσας και του Ροδωπού.

Η πεδιάδα των Χανίων καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος του νομού. Κατά μήκος των δυτικών και λίγο των νότιων ακτών εμφανίζονται μικρές χαμηλές περιοχές. Στο εσωτερικό υπάρχουν κοιλάδες και οροπέδια, όπως είναι της Νίμπρου, Ανώπολης, Σφακίων, Ασκύφου και του Ομαλού Κυδωνίας. Τα κυριότερα νησάκια του νομού είναι η Γραμβούσα, η Άγρια Γραμβούσα, το Ποντικονήσι, το Ποντικάκι. Εξάλλου ο νομός έχει πλούσιο θαλάσσιο διαμελισμό, κυρίως στα βόρεια. Σχηματίζονται οι κόλποι Κισσάμου, Χανίων, Σούδας, Αλμυρού, Αγίου Νικολάου και Σφιναρίου.

Προς Β συναντάμε με σειρά τα ακρωτήρια Γραμβούσα και Δρέπανο. Προς Δ είναι τα ακρωτήρια Ακτή, Σπάθας και Μελέχας. Στα ΝΑ είναι ο Κριός. Οι ποταμοί είναι μικροί, κυρίως χείμαρροι, που δέχονται τα νερά των Λευκών ορέων και των διακλαδώσεών τους και χύνονται στο Κρητικό πέλαγος. Κυριότεροι είναι ο Κολένης, ο Τυφλός, ο Συδές, ο Κοίλιαρης, ο Θερισιανός, ο Σέλινος, ο Ταυρωνίτης και ο Πλατανιάς. Στο νομό Χ. υπάρχει η λίμνη Κουρνά, η μεγαλύτερη και πιο σημαντική στην Κρήτη. Στην πηγή Αγιονέρι, στο Μεσονήσι Κισσάμου, υπάρχει η ομώνυμη ιαματική πηγή.

Το κλίμα είναι γλυκό, υγιεινό και εύκρατο.  

   ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ Η οικονομία του νομού είναι αγροτική. Καλλιεργούνται ελιές, απ' όπου παράγεται πολύ λάδι, εσπεριδοειδή, σταφιδάμπελα (σουλτανίνα) και οινάμπελα. Παράγονται επίσης σύκα, μετάξι, λαχανοκηπευτικά, κάστανα, ξυλοκέρατα, όσπρια, δημητριακά, πατάτες, κτηνοτροφικά φυτά, αραχίδες. Στα ορεινά οι κάτοικοι ασχολούνται και με την κτηνοτροφία.

Το υπέδαφος είναι πλούσιο. Στον Κάντανο υπάρχουν μεγάλα επιφανειακά κοιτάσματα λιγνίτη. Σ' άλλα σημεία βρέθηκαν σιδηρομεταλλεύματα, αμίαντος, γύψος, χαλκός, μόλυβδος, ψευδάργυρος, μαγνήσιο. Η βιομηχανία περιορίζεται στην πόλη των Χανίων, αλλά εμφανίζει σημαντική δραστηριότητα. Ασχολείται κυρίως με την επεξεργασία των αγροτικών προϊόντων. Υπάρχουν εργοστάσια ελαιουργίας, σαπωνοποιίας, κονσερβοποιίας, χυμών φρούτων, λαχανικών, ψαριών, αλευρόμυλοι, υφαντουργίες, οινοποιίες και βιομηχανίες γαλακτοκομικών προϊόντων.

Γενικά οι κάτοικοι είναι γεωργοί, ψαράδες και έμποροι. Την εσωτερική συγκοινωνία την εξυπηρετούν ωραίοι αυτοκινητόδρομοι. Με την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό εξυπηρετείται με πλοία και αεροπλάνα .                

image10.gif (46408 bytes) Tο περίφημο φαράγγι της Σαμαριάς αποτελεί, ένα πολύ άγριο και δασωμένο τοπίο, όπου - κατά τη μυθολογία - η θεά Άρτεμη εύρισκε άφθονο κυνήγι. Δεν υπάρχει μεγαλοπρεπέστερο σε αγριότητα φαράγγι. Εδώ οι Σφακιανοί είχαν τους προμαχώνες τους. 

 
 

Επιστροφή